El rugbi és un dels esports amb més tradició a Andorra. Fou l’any 1961 en que va néixer la “Secció de Rugbi del Futbol Club Andorra”, amb certa timidesa. Un grup d’estudiants que l’havien practicat durant la seva estada a França o Espanya, decidiren introduir-lo en el seu país.
Un xic més tard, 1963, el rugbi s’independitza del futbol i neix el VPC Andorra Rugbi XV. Les sigles VPC responen a un esperit. Signifiquen Voluntaris de Protecció Civil. La idea originària fou posar-se a les ordres del cap de bombers i al servei del país per, cada vegada que fos necessari, col.laborar en les diferents tasques de la protecció civil: apagar focs, recerca de desapareguts, socors a la muntanya, col·laboració en el servei d’ordre (arribada del Tour, visita dels co-prínceps, etc..).
Encara que actualment el país compta a una eficaç estructura de Protecció Civil, el club segueix en la seva ferma voluntat de col.laborar sempre que sigui necessari.
ETAPA CATALANO-ESPANYOLA
A l’inici, el VPC Andorra s’afilià a la federació catalana de rugbi, depenent de l’espanyola. Els primers resultats foren força brillants, aconseguint situar-se ràpidament entre l’elit del rugbi català i espanyol.
Malauradament, el que es guanyava al camp es perdia als despatxos. Es deia que l’equip era estranger, integrat per jugadors estrangers. A partir de l’any 1971, el club accepta de la federació que el seu equip no podrà pujar mai a les categories d’honor estatals. S’acceptà tot pensant que, amb el pas del temps, es podria retirar aquesta clàusula.
L’Andorra passà a dominar de forma aclaparadora el rugbi català, encadenant un seguit de títols. La copa Catalana li permetia, a més a més, enfrontar-se amb els equips catalans d’àmbit estatal.
El palmarès dins aquesta Copa fou important, derrotant als equips catalans de la Divisió d’Honor espanyola (U.E. Sant Boi, F.C. Barcelona, R.C. Cornellà, etc.). Es guanyà la Copa, amb resultats molt satisfactoris, evidenciant que el VPC Andorra hauria de lluitar en categories de més nivell.
Es van jugar dues finals d’ aquesta competició , guanyant-ne una i perdent-ne una altra, i s’ aconseguí derrotar a tots els equips catalans de divisió d’ honor ( U.E. Santboiana, F.C. Barcelona,R.C. Cornellà)
CANVI A FRANÇA
Desaparegudes les esperances de poder competir al màxim nivell partit darrera partit, el club decidí fer un pas decisiu i decidí competir a França a partir de la temporada 86-87 enquadrats en el comitè del Rosselló i des de 1993 en el comitè Migdia-Pirineus.
Malgrat uns inicis força difícils, el V.P.C. ha anat pujant progressivament el seu nivell esportiu i viu actualment, un període força positiu on s’ han aconseguit dos ascensos i, dues finals del Campionat Migdia-Pirineus de forma consecutiva.
PRESENT I FUTUR
El rugbi a casa nostra ha deixat d’ ésser tan sols un equip per transformar-se en un club ambiciós i estructurat que no limita el seu tarannà al present i treballa, per a un futur millor. L’ escola de rugbi, els cadets, els juvenils, el segon equip, l’equip femení són els pilars d’ aquest projecte sobre els que es basen tots els nostres somnis i esperances.
CANVI A CATALUNYA
El 1 d'agost de 2022 la Junta del VPC pren la decisió de tornar a jugar els Campionats de la Federació Catalana de Rugbi amb totes les categories, masculina i femenina, després d'haver jugat a França més de 35 anys.
El VPC s'ha proclamat campió de la Divisió d'Honor catalana en superar dissabte 1 d'abril 2023 el Barça Blau per 24 a 10 a la final disputada a Barcelona.